bgen
+359 82 842 844

Текстолит

Електротехническият текстолит на листи представлява слоест ламиниран материал, изработен чрез горещо пресоване при високо налягане на памучни платове, импрегнирани с термосвързващо вещество.

Текстолитът на плочи представлява слоест материал, получен чрез горещо пресоване на два или повече слоя памучна тъкан, импрегнирана със синтетични термореактивни смоли от типа на фенол-формалдехидите, крезол-формалдехидите, смес от тези смоли или техни модификации. Произвежда се с дебелини от 0,5мм до 100мм.

Текстолитът притежава отлични електроизолационни свойства. Той се използва като изолационен материал при работа с трансформаторно масло и при въздух с нормална относителна влажност. Плочите от текстолит са с добра топлоустойчивост. Те издържат на дълготрайна работна температура в интервала -65°C до +105°С и пикова температура до 120°C.

Поради това, че в състава на текстолитовите листи влиза памучният плат, текстолитът на плочи има висока якост на смачкване и увеличена гъвкавост. Текстолитът притежава много добри механични свойства. Листите се подлага лесно на машинна обработка чрез пробиване, разрязване и коване. Текстолитът поема добре вибрации.

Характеризира се с това, че има добра износоустойчивост, добра топлоустойчивост, отлични електроизолационни свойства, добра шумоизолация и дълъг период на употреба.

Текстолитовите продукти са широко използвани в електротехниката: текстолит се ползва в трансформатори, електрически мотори, табла, електропревключватели, домакински уреди, железопътна, автомобилна, компютърна и медицинска индустрия, под формата на конструкционен материал при изработка на електрически машини и уреди. От текстолит се изработват части с електрически и механични напрежения . Плочите от текстолит са с нисък коефициент на триене , за това намира приложение при изработка на части изискващи триене - втулки, зъбци, палци, ексцентрици , зъбни колела, ходови валяци и ролки, плъзгачи и други.

За повече информация се свържете с нас: elektrabg@abv.bg, +0359 82 842 844, Контакти

Текстолит